Absint

404 - Nenalezeno

Nenašli jsme nic, co by odpovídalo vašemu hledání. Zkuste upřesnit hledání nebo využijte hlavní menu k navigaci na webu.

Absinth je silný alkoholický nápoj, o němž koluje mnoho pověstí. Podle některé z nich by měl mít dokonce halucinogenní účinky. Byl proto oblíben prokletými básníky či Oscarem Wildem. Počátkem dvacátého století byl dokonce v mnoha zemích Evropy zakázán, ale v 90. letech své znovuzrození.

Historie
Přesný původ absinthu není zcela jasný, lékařské využití pelyňku je však zmíněno na starém egyptském papyru z roku 1550 př. n. l., kdy byly výtažky z pelyňku využívány jako lék i ve starém Řecku, z kterého je doložena zmínka o pelyňkovém víně – absinthites oinos.

První ověřená zmínka o destilátu absinth se datuje až od 18. století. Podle staré legendy historie absinthu začala kolem roku 1792, kdy vynalezl doktor Pierre Ordinaire všelék. Jeho recept následně předal sestrám Henriodovým, jež absinth prodávaly jako léčivý elixír. Jiná verze však tvrdí, že sestry Henriodovy prodávaly absinth ještě před příchodem doktora Ordinaira do Couvetu.

Pravdou však zůtává, že major Dubied získal od sester tento recept a založil první absintový lihovar s názvem Dubied Père et Fils.

Absinth v Čechách
Absinth se u nás rozšířil v 80. letech 19. století, a to zvlášť díky českým umělcům. Jedinou zemí, kde absinth nebyl zakázán, byly právě Čechy. Absinth se tak popíjel v uměleckých kavárnách a vinárnách.

V roce 1920 byla Albínem Hillem založena likérka Hills a absinth se tak stal u nás velmi populárním, a to i v době druhé světové války, kdy se rozléval na příděl.

Výroba a složení Absinthu
Aby bylo možné vyrobit pravý kvalitní absinth, jsou k tomu nezbytné tři byliny, a to pelyněk, anýz a fenykl. Následně se dochucuje dalšími bylinkami, ale bez těchto tří základních by o absinthu nemohla být ani řeč. Z toho důvodu jsou tyto tři byliny nazývány jako „svatá trojice“.

Bylinná směs se následně maceruje a poté se dvakrát až třikrát destiluje. V této fázi už může být absinth stáčen do lahví jako čirý absinth. Dále se také může dobarvovat, výsledný produkt má proto svou typickou zelenou barvu, jež mu dodává barvivo chlorofyl z macerovaných bylinek. Takový absinth se označuje jako zelený absinth.

Absinth obsahuje látku, která se nazývá thujon, která se do absinthu dostane macerováním pelyňku. Proč tuto látku vůbec zmiňujeme? Právě thujonu se připisují halucinogenní účinky, ačkoliv tyto domněnky byly již vyvráceny. Právě kvůli thujonu byl absinth v mnoha zemích zakázán, a to i dlouho poté, co byly tyto domněnky o něm vyvráceny.

Jisté však je, že má thujon ve své čisté podobě účinky jako nervový jed, jež může při vysokých dávkách dokonce způsobit svalové křeče. V současné době je jeho koncentrace v absinthu jen nepatrná, ale ani v dřívějších dobách nebyla taková, aby měl nějaké thujon nějaké účinky.

Konzumace absinthu
Protože se jedná o vysokoprocentní alkoholický nápoj, konzumuje se zpravidla ředěný s vodou. Je doporučeno ředit absinth s vodou v poměru 1:2 až 1:4. Častokrát se podává s kostkou ledu na lžičce, která leží navrchu skleničky. Tento způsob konzumace absinthu je rozšířen ve většině zemí světa, v České republice se však ujal jiný a velice efektní způsob pití tohoto vysokoprocentního alkoholického nápoje.

Konzumace absinthu po česku
Zpravidla mívá Absinth 72 % alkoholu, díky tomu má hořlavou schopnost. Toho využili Češi, kteří vymysleli novou proceduru podávání absinthu.

Tato procedura spočívá v tom, že se kostka cukru nechá nasáknout absinthem a zapálí se. Cukr následně díky teplu zkaramelizuje a začne odkapávat. Po dohoření se zbytek karamelu zamíchá a výsledný nápoj se poté konzumuje.

Protože je i takto připravený absinth velice silný, můžete ho opět naředit trochou vody. Tento způsob konzumace je v České republice rozšířen a oblíben právě proto, že dobře vypadá.

Pokud si tedy chcete vychutnat právě absinth, je jen na vás, jakému způsobu jeho konzumace dáváte přednost. Nezapomeňte však na doopravdy vysokou koncentraci alkoholu v absinthu. Budete-li pít absinth s rozumem, určitě zažijete příjemná absinthová opojení, jako prokletí básníci a jiní bohémové.

Zajímavosti k české konzumaci
Absintový rituál je tak specifický, že dodává tomuto vysokoprocentnímu alkoholu své kouzlo. Z historických pramenů vyplývá, že pečlivá a pomalá příprava absinthu se dodržovala ve všech barech či kavárnách.

Bylo obvyklé, že se nad jednou sklenicí sedělo i celou hodinu, jelikož nejen příprava, ale i pití absinthu je velmi pomalé, absinth se de facto usrkává.

Voda, kterou budete ředit absinth, musí být ledově vychlazená. Sloužily k tomu absintové fontány a karafy, do nichž se sypal led, který udržoval vodu ledovou. Cílem bylo udržovat sklenici s tak studenou vodou, jak to jen bylo možné. Během usrkávání pak nechat absinth zteplat na pokojovou teplotu.

Musíte však vodu přidávat, co nejpomaleji je to možné – ideálně po kapkách. Můžete tak obdivovat postupnou změnu barvy absinthu, ale zároveň je umožněno, aby se aromatické látky rozvinuly v komplexnost a intenzitu.

V současnosti existuje celosvětově více než 200 značek Absinth. Nabízíme vybrané značky tohoto nápoje v cenové hladině od necelých 300 Kč až po 1500 Kč.

Za absolutní špičku tohoto pití je považován Absinth Beetle. Věříme, že si v naší nabídce najdete svoji oblíbenu značku a vychutnáte si Absinth při každé slavnostní příležitosti.

Absint