Rum

404 - Nenalezeno

Nenašli jsme nic, co by odpovídalo vašemu hledání. Zkuste upřesnit hledání nebo využijte hlavní menu k navigaci na webu.

Rum – to je oblíbený nápoj všech pirátů, ale i barmanů, a vlastně i mnoha dalších konzumentů alkoholických nápojů.

Historie rumu
Přesné datum, kdy byl rum poprvé vyroben, není známo. Pravděpodobně první výroba rumu se uskutečnila někdy v průběhu 16. století – tedy relativně krátce po objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem.

Kolébkou rumu se stalo karibské souostroví Antily, jež zahrnuje i velké karibské ostrovy, jakými je Kuba, Jamajka či Portoriko. Právě v této oblasti bychom i dnes nalezli většinu producentů rumu na světě.

Rum byl zpočátku oblíbeným nápojem otroků, kteří pracovali na plantážích. Brzy si však rum získal oblibu i u námořníků včetně pirátů, které hřál na jejich dlouhých plavbách. Rum začala vyrábět ve velkém společnost Bacardi, která je i dodnes významným výrobcem pravého rumu.
Také v dobách prohibice v USA, tedy ve dvacátých letech 20. století, neznamenaly pro rum špatné roky, bylo tomu právě naopak. Výroba rumu na Kubě, ale i v dalších zemích nebývale vzrostla. Do USA se rum pašoval mezinárodními vodami a následně se dále na černo distribuoval.

Původ názvu „rum“
Označení rumu a jeho původ není příliš jasné. Odborníci se totiž nemohou shodnout na jedné ze dvou možností. Podle té první je název rumu odvozen od slova rumbellion, což znamená anglicky „velký ruch“. Druhou možností je název, který je odvozen od latinského názvu „sacharum officinarium“. Záleží tedy jen na vás, kterou z těchto dvou možností si vyberete.

Výroba rumu
Výroba rumu je relativně dlouhý proces, který se skládá z několika kroků. Základní surovinou pro výrobu rumu je, jak je známo, cukrová třtina. Výroba rumu je tak započata její sklizní, která se v dnešní době provádí již většinou strojově. V některých těžko dostupných oblastech se však sklizeň cukrové třtiny dodnes provádí tradičním způsobem, a to sklízením pomocí mačety a pracovitých lidských rukou.

Cukrovou třtinu, která je sklizena, je poté nutné rychle zpracovat, a to do 24 hodin. V opačném případě by se sladká míza, kterou rostlina obsahuje, zkazila. Při zpracování cukrové třtiny vzniká cukr a jako odpadní látka také tzv. černá melasa. Právě tato černá hustá hmota nahořklé chuti se používá pro výrobu rumu.

Melasa se následně naředí vodou a filtruje na požadovanou hustotu i kyselost. Poté už stačí jen přidat kvasnice a může se začít s fermentací, která trvá od jednoho až po 12 dní.

Lehké bílé rumy kvasí přibližně jeden den, ty tmavé však kvasí podstatně déle. Fermentace však nemá vliv na jejich výslednou barvu, kterou rum získává až během svého zrání.

Dalším krokem je destilace, kterou je možno provádět přerušovaně a vznikají při ní rumy jemnější a osobitější chuti i vůně, je však dražší. Druhou možností je kontinuální destilace, která je podstatně levnější a snadněji jí přidají objemová procenta alkoholu, výsledný rum však není chuťově nijak zajímavý.

Posledním krokem při výrobě rumu je pak zrání v dřevěných sudech. Co se týče lehkých bílých rumů, tak ty nezrají vůbec nebo zrají maximálně tři roky. Ty zlaté tmavé zrají o něco déle. Některé těžké tmavé rumy zrají i 20, ale dokonce i 30 let.

Jak je již známé, tak zrání v dřevěných sudech dodává rumu jeho výslednou barvu. Faktem však zůstává, že někteří výrobci rumu, avšak pouze toho nekvalitního, dobarvují rum karamelem, aby tak snadno dosáhli typické tmavší barvy.

Řada výrobců poté míchá několik druhů rumu dohromady, čímž dosáhnou komplexnější, ale i stabilnější chuti. Obdobně se tak děje i při výrobě whisky.

Jak si rum nejlépe vychutnat?
Rum můžete konzumovat na více způsobů. Bílé rumy jsou často barmany využívány pro přípravu míchaných nápojů. Mezi asi nejznámější míchané nápoje z rumu patří Mojito, Cuba libre či Daiquiri.

Jemná nasládlá chuť spolu s bezbarvou konzistencí jsou pro přípravu míchaných nápojů jako stvořené. K přímé konzumaci jsou pak určeny spíše tmavé rumy.

Tmavé rumy, které chcete konzumovat přímo, je třeba vychutnávat, a to většinou nechlazené, neboť se jedná o prémiový alkohol, který je srovnatelný například s kvalitní brandy. Chuť pravého rumu je s českým tuzemským rumem naprosto nesrovnatelná.

V našem e-shopu naleznete pouze ten nejkvalitnější rum na trhu. Nenajdete u nás žádný rum s nízkou kvalitou, prodáváme pouze ten nejkvalitnější rum.

Vybírat můžete z rumů z těchto zemí:
Kuba
Guatemala
Jamajka
Mexiko
Portoriko
Barbados
Kostarika
Venezuela
Dominikánská republika
Kolumbie
Nicaragua
Peru
Brazílie
A další země…
Naleznete u nás ty nejkvalitnější značky rumů:
Bacardi
Zacapa
El Dorado
Diplomático
Ron Centenário
Legendario
Brugal
Matusalem
Havana Club
A další…
Pořádáte večírek? V tom případě si jistě vyberete z nabídky alkoholický nápojů v našem internetovém obchodě. Mezi oblíbené pití, nejen na večírcích, patří rum.

Na trhu je velké množství rumů rozmanitých druhů a my jsme pro Vás připravili to nejlepší z nejlepších. Na našich stránkách najdete vše na jednom místě.

Nakupujte online a ušetříte čas i peníze. Rum, který na stránkách nabízíme, je jedinečný svou barvou, příjemnou vůní a navíc je za velice příznivou cenu.

Rum