Whisky

404 - Nenalezeno

Nenašli jsme nic, co by odpovídalo vašemu hledání. Zkuste upřesnit hledání nebo využijte hlavní menu k navigaci na webu.

Písemné prameny se o tomto alkoholickém nápoji zmiňují již od roku 1494, a to v době, kdy se v záznamech skotské státní pokladny objevila výmluvná položka – “osm bollů (stará váhová míra) sladu pro bratra Johna Cora na výrobu silného alkoholu”. Kořeny má však whisky mnohem hlubší, byla vyráběna, a to prokazatelně již ve 13. století a možná i o století dříve. Naopak irská legenda o tom, že by whisky měla nějak souviset se svatým Patrickem (5. století), je opravdu pouze legendou.

Název tohoto druhu destilátu pochází z gaelského výrazu “uisge beathe”, což znamená “živá voda”. Provázela skotské horaly opravdu na každém kroku, od kolébky až do hrobu – whisky se podávala porodním bábám, kapala se novorozencům na hlavu při křtech, pila se při zásnubách a svatbách, na oslavu postavení nového domu, uzavření smlouvy nebo na bezpečný návrat rybářských lodí.

Když po bitvě u Cullodenu umíral lord Strathallan, provedli mu ovesnými vločkami a whiskou dokonce poslední pomazání. Propadli jste kouzlu kvalitní whisky? V tom případě jste na správné adrese, protože jsme pro Vás připravili opravdu výjimečný výběr nejlepších whisky na světě. V naší nabídce si můžete vybrat whisky pocházející ze Skotska, Irska, Kanady, Ameriky či vyzkoušet japonskou whisky.

Japonská whisky je podobná skotské whisky, to ovšem neznamená, že jde o pouhou napodobeninu. Poslední dobou si whisky z Japonska vede velice dobře v soutěžích a získává si čím dál více dalších příznivců. Neostýchejte se a vyzkoušejte něco nového, nebudete totiž litovat. Čeká Vás nezapomenutelný zážitek. Prohlédněte si náš e-shop a vyberte si ty nejlepší produkty za nejlepší ceny.

Druhy whisky podle zemí výroby
Skotská whisky je destilována výhradně ve Skotsku, a to za přesně daných podmínek, které se týkají výroby tohoto druhu destilátu. Skotské whisky jsou světoznámé, jsou považovány za jeden z nejlepších druhů whisky a vyvážejí se do celého světa. Aby mohla být whisky nazývána skotskou whisky, musí podle zákona o skotské whisky splňovat tyto podmínky:

Musí být pálena ve skotské palírně, a to z vody a sladového ječmene a fermentována na základě enzymového systému s možností přidání dalších druhů obilného zrna.
Po prvotní destilaci musí destilát obsahovat méně než 94,8 % alkoholu, aby byla zachována chuť, která byla způsobena fermentací.
Musí zrát po dobu nejméně tří let a jednoho dne v dubových sudech, a to na území Skotska
Nesmí v ní být obsaženy jiné přísady kromě vody a karamelového barviva.
Je povoleno stáčet do lahví pouze whisky, které mají obsah alkoholu 40 %.
Irská whiskey je vyráběna kotlíkovým destilačním přístrojem. Od skotské whisky se liší v tom, že se v irských sladovnách nepoužívá rašelinový oheň a irské whiskey tak chybí kouřový tón. Irská whiskey je třikrát pálena, a aby bylo možné whisky nazývat irskou whiskey, musí splňovat tyto podmínky:

Musí být vyrobena v Irsku
Musí být třikrát destilovaná
Nesmí v ní být cítit rašelina

Americká whisky se nejčastěji destiluje z kukuřice. Bourbon je whisky, která pochází ze státu Kentucky v USA a obsahuje nejméně 51 % kukuřice. Je ukládána ke zrání výhradně do nových dubových sudů, jež jsou ještě před použitím požahovány zevnitř, čím získává bourbon kouřově – dřevitou chuť, která je pro bourbon charakteristická.

Kanadská whisky je většinou jemnější chuti a je vyrobena z více druhů obilovin. Většinou obsahuje žito, byť v malém množství.

U whisky se dále rozlišuje její stáří – tedy doba zrání v dřevěných sudech, minimální doba zrání skotské whisky je stanovena na 3 roky. Další rozlišovací vlastností je to, zda se jedná o jedno druhovou, tedy single malt whisky, nebo směsnou whisky, a to blend.

Znalci oceňují jedno druhové whisky pro jejich originální chuť, která je závislá nejen na konkrétní palírně, ale i roku výroby. Spotřebitelé naopak spíše oceňují směsné whisky, jelikož díky kontrole namíchání je vždy zaručena stabilní kvalita a chuť.

Jak je to s jednosladovou whisky, tzv. single malt? Zjednodušeně můžeme říci, že pro výrobu jednosladové whisky se používá výhradně sladový ječmen. Rovněž je tato whisky vyrobena v jedné palírně.

Oproti tomu blended whisky je míchaná a je vyráběna podobným způsobem jako jednosladová whisky, ale s tím rozdílem, že proces výroby této skvělé whisky se zakončuje mícháním několika druhů whisky z několika palíren. To znamená, že vedle jednosladových se přidávají i obilné whisky, k jejichž výrobě se používají i jiné obilniny než pouze ječmen. Většina blended whisky vzniká smícháním 10 až 50 různých druhů whisky.

Která je oblíbenější?
Těžko však říci, která whisky je lepší nebo horší. Odborníci oceňují zajímavou chuť single malt whisky, která má pro ně větší kouzlo. Vychutnáte si totiž jednotlivé chuti a vůně, které se do whisky dostaly během její výroby. Za výrobou single malt whisky stojí jedna palírna a receptura je předávána z generace na další generaci.

Není to však názor většiny odborníků, jelikož mnoho z nich naopak dává přednost blended whisky díky její stabilnější chuti. Každá blended whisky je totiž mnoho hodin míchaná, ochutnávaná, čímž vzniká opravdu jemná whisky. To ocení ti, kteří whisky teprve ochutnávají.

Která whisky se však více pije? Drtivá většina lidí dává přednost blended whisky, jež jsou oblíbené především u průměrných konzumentů whisky. Nejoblíbenější jsou samozřejmě známé značky, které jsou spotřebitelům snadno dostupné.

Whisky