Tequila

404 - Nenalezeno

Nenašli jsme nic, co by odpovídalo vašemu hledání. Zkuste upřesnit hledání nebo využijte hlavní menu k navigaci na webu.

Tequila je velmi úzce spjata s Mexikem, a to konkrétně s malým městečkem Tequila, odkud pravděpodobně název tohoto alkoholického nápoje pochází. Právě z tohoto regionu a z tohoto městečka pochází většina kvalitních tequil.

Bohužel většina tequil, které nabízí české bary, je té pravé tequile velmi, ale velmi vzdálená. Čím to je způsobeno? Mnoho barů totiž nabízí nepříliš kvalitní tequily, které jsou vyráběny navíc v Evropě. V našem e-shopu však naleznete pouze ty nejkvalitnější tequily na trhu.

Historie tequily
Velmi často se traduje, že tequilu začali vyrábět indiáni. Jedná se o velmi rozšířený mýtus, indiáni totiž neznali proces destilace, tudíž ani zdaleka nemohli vysokoprocentní tequilu vyrábět. Indiáni vyráběli z modré agáve pouze vlastní alkoholický nápoj, ten měl však pouhá 4 % alkoholu a jeho využití bylo především k náboženským účelům. Název tohoto alkoholického nápoje nese pulque. Tequilu začali vyrábět až španělští kolonizátoři.

Výroba
Pro výrobu tequily je zapotřebí rostlina, která se nazývá modrá agáve a je jedním z druhů sukulentní rostliny agáve. Modrá agáve roste právě v okolí města Tequila, ale i v několika mexických státech.

Na výrobě tequily je nejtěžším procesem právě sklizeň agáve, plod je totiž nutné opracovat a v závěrečné fázi rozseknout na dvě půlky. Následně se plody agáve pomalu pečou, právě to tequile dodává její nezaměnitelnou chuť a pokud by tato procedura byla ošizena, pak by tequilla za moc nestála.

Po upečení se z plodů agáve vymačká šťáva, jež se nechá samovolně kvasit, takto vznikne alkoholický nápoj s obsahem alkoholu přibližně 10 %, který je následně nutné destilovat. Po destilaci má pak tequila svých obvyklých 38 – 40 % a je možné ji lahvovat.

Rozdíl mezi zlatou a stříbrnou tequilou
Po destilaci se některé tequily stáčejí do dřevěných sudů, v nichž následně zrají a získávají zlatavou barvu. Proces zrání trvá několik měsíců, ale i řadu let. Zlatá tequila by měla být chuťově bohatší, ale zároveň i uhlazenější. Není to však výsadou levných zlatých tequil, které svou zlatavou barvu získávají tím, že jsou dobarvovány karamelem. Výrobci tequil nepříliš vysoké kvality tak zamaskovávají případné nedokonalosti nápoje.

Stříbrná tequilla nezraje, ale je po destilaci rovnou lahvována.

Jak tequilu konzumovat?
Všude po světě potažmo po Českou republiku je rozšířen zvláštní způsob konzumace tequily, jenž se liší ještě podle toho, jestli jde o stříbrnou či zlatou tequilu.

My si nyní tento způsob konzumace připomeneme. Stříbrná tequila se konzumuje tak, že si nasypete sůl na ruku, a to mezi palec a ukazováček. Následně vypijete panáka tequily a závěrem zakousnete citron. To vše však musí probíhat ve velmi rychlém sledu.

U zlaté tequily pak místo soli a citronu použijete skořici a pomeranč. Vše však probíhá stejně jako v případě konzumace stříbrné tequily.

Tento způsob konzumace je sice po světě velice známý, v Mexiku se s ním však nesetkáte. Jde totiž o pouhý komerční tah, jelikož díky tomuto postupu přebijete nevalnou chuť laciné tequily, kterých je na trhu celá řada.

Ani zlaté tequily však na tom nejsou z tohoto pohledu moc slavně, neboť obrovské množství z nich jsou dobarvovány karamelem, a to stejně jako některé laciné whisky. Tím sice alkoholický nápoj získá svou charakteristicky zlatavou barvu, avšak chuť je nevalná.

Kvalitní tequily se správně konzumují teplé a po malých doušcích, Mexičané k ní navíc pijí velké množství vody.

Jak poznáte kvalitní tequilu?
V první řadě byste si měli uvědomit, že kvalitní tequillu za 300 Kč prostě a jednoduše nekoupíte. Na to vždy pamatujte. Cena kvalitní tequily se pohybuje minimálně kolem 800 Kč, o kvalitě tequily se můžete přesvědčit tak, že je na lahvích označení NOM, za nímž následuje číslo. Toto označení najdete na každé etiketě kvalitní tequily.

V Mexiku je totiž tento nápoj chráněn zákonem a označení NOM znamená Normas Official Mexicana. Zároveň však na etiketě musí být uvedeno, že daná tequila je 100 % vyrobena z modré agáve. V případě, že máte doma lahev s tímto označením, můžete si tak dopřát sklenku opravdu prvotřídní tequily.

Konzumace tequily v koktejlech
V letních měsících je populární konzumace míchaných koktejlů, jimiž můžete osvěžit své chuťové pohárky. Jaké míchané nápoje je možné si připravit z tequily?

Asi nejznámějším míchaným nápojem z tequily je Tequila sunrise, který si můžete namíchat snadno a rychle sami bez cizí pomoci. Potřebujete k tomu kvalitní tequillu, pomerančový džus a grenadinu, což je vlastně sirup, který se vyrábí z granátových jablek. Má sytě červenou a hořkosladkou chuť, která dodává tomuto koktejlu jeho nezaměnitelnou chuť.

Najděte si tu pravou a chuťově výtečnou tequilu v našem e-shopu. Vyberte si konkrétní značku a poznejte záruku pravé tequily. Náš tip: Tequila Don Agustín 100 % agave.

Pokud chcete pít tequilu jako Mexičani, zapomeňte na sůl. Kvalitní tequila chutná nejlépe nechlazená a popíjena po malých doušcích z koňakových sklenic.

Tequila