Čokoláda

Čokoláda se vyrábí ze semen kakaovníku (kakaové boby), který roste pouze v tropických oblastech střední Ameriky, Karibiku, Indonésii a Africe. Kakaové boby se po sklizení musí dále zpracovávat. Semena (boby) o velikosti mandle, musí vždy nejprve projít fermentací (kvašením) po dobu 3 až 7 dní. Při fermentaci proběhnou chemické reakce, díky kterým boby dostanou čokoládově hnědou barvu. Tato fermentace je také velmi důležitá, protože surová semena jsou velmi trpká. Po usušení již boby posílají jednotlivým výrobcům čokolády. A nyní si zkusme vysvětlit, jak se vlastně hořká semena kakaovníku promění v pochoutku, po které tolik lidí tak touží – čokoládu!
VÝROBA ČOKOLÁDY
Postup, výroby čokolády se během doby příliš nezměnil. Kakaové boby se dopraví do továrny, kde se před pražením, které zvýrazní chuť, očistí a vytřídí. Právě po pražení plně vynikne čokoládové aroma. Pak se boby drtí, zbavují slupek a právě oloupaná a rozdrcená jádra kakaových bobů jsou základní surovinou pro výrobu kakaa a čokolády. Jádra se dále melou a drtí, až vznikne kakaová hmota (hustá tmavá pasta), kterou můžete znát jako kvalitní čokoládu na vaření.

A nyní se již blížíme do finále. Tekutá kakaová hmota se pak lisuje a získává se tak kakaové máslo a po jeho oddělení zůstane kakaový prášek. A když se pak kakaové máslo přidá do kakaové hmoty, vzniká základ pro výrobu čokolády, který se pak dále upravuje (konšování), tak abyste v obchodě našli přesně takovou čokoládu, jakou si přejí dnešní spotřebitelé.

Čokoládové lanýže

Že znáte lanýže pouze jako drahé houby? Tak zkuste ty naše! Jsou z čokolády a lanýže připomínají svým vzhledem. Sametově čokoládové, krémové oříškové nebo ty s malinami, všechny skvělé a hned hotov&e.

Doporučujeme: Dárkový set se třemi druhy lanýžů Mathez

Sladkosti